Låna pengar för att köpa företag och fastighet

Beroende på var du befinner dig i köpprocessen av ett företag kan det vara läge att ta reda på om det går att låna för att köpa företag. Kanske har du ingen egen affärsidé men är duktig på att driva företag och vill därför bli egenföretagare genom att köpa ett företag, eller så kanske du redan har företag idag men behöver finansiering för att köpa upp ett befintligt företag. Läget för att köpa företag har idag aldrig varit godare till följd av ett enormt generationsskifte då företagare nu går i pension.

Att köpa företag med ett företagslån är både vanligt och fullt möjligt. Faktum är att det aldrig varit ett bättre tillfälle än just nu att köpa lönsamma företag med lån. Låga räntor och smidiga kreditprövningar i kombination med god avkastning i företaget gör lånekalkylerna goda.

Det går alldeles utmärkt att låna pengar för att köpa företag och det finns flera olika alternativ och kombinationer som är värda att tänka på när det kommer till att låna för att köpa företag. Det går att ta företagslån utan säkerhet, företagslån med säkerhet och det går att kombinera företagslån med t.ex. revers från de som säljer företaget. Beroende på alternativen kommer amorteringstiden och räntan variera men vi visar hur du räknar fram en total finansieringskostnad som är tagna från riktiga företagsförvärv.

Företagslån med säkerhet för att köpa företag

Beroende på vilken typ av företag du tänker köpa finns det flera olika alternativ vad gäller vilken säkerhet som är möjlig vid köp av företag.

Oberoende av vilken typ av företagslån du väljer enligt möjligheterna nedan är det rekommenderat att jämföra lån innan du bestämmer dig för vilket det blir. De flesta långivare kan tillämpa en- eller flera av nedanstående säkerheter vid företagslån.

Borgensförbindelse

Det absolut vanligaste är att kreditgivaren kräver en borgensförbindelse mot en privatperson. Det är en form av säkerhet för banken som, om företaget ställer in betalningarna, kan kräva in betalning från borgensmannen. Normalt sett innebär det att kreditgivaren kräver en god kredit hos borgensmannen såväl som hos företaget, även om företagets kreditvärdighet inte blir avgörande vid ett sådant upplägg.

De flesta kreditgivare vi har samarbete med erbjuder möjligheten att ta lånet i företaget men där t.ex. ägaren kan gå in som borgensman. Det är oftast en enkel lösning speciellt för nystartade företag utan historik, eller om du inte tidigare har ett företag utan vill köpa ett befintligt företag.

Lämna aktierna som säkerhet för lån

Om du idag äger ett aktiebolag och tänker dig att du ska köpa in ett nytt befintligt bolag med lånade medel är det ibland möjligt att lämna sina aktier som säkerhet för ett lån. Ett sådant lån tar du upp privat med aktierna i ägarbolaget och kan sedan låna in i ditt aktiebolag. Säkerheten kräver att aktierna kan värderas med ett tillräckligt högt substansvärde, alltså värdet på aktierna framräknat som det egna kapitalet. 

Det skulle i vissa fall även kunna motiveras att pantsätta aktier om det är ett traditionellt välkänt företag och du har en god relation med banken. Det är normalt storbanker som kan acceptera aktier som säkerhet om du har en god kontakt med dem, eller kan motivera värdet på aktierna på annat sätt. T.ex. med hjälp av en rådgivare inom finansiering.

Företagsinteckning som säkerhet

Huruvida det skiljer sig att använda företagsinteckning vid köp av företag eller som en säkerhet för t.ex. checkkredit är egentligen ingen skillnad. Så vad är en företagsinteckning? Det är i princip ett hypotek du kan använda hos banken eller kreditgivaren då du lämnar säkerhet i själva företaget och dess tillgångar. Det är vanligt förekommande i t.ex. företag med varulager då du kan ha säkerhet i varulagret. Köper du in varor för 1 000 kr kan du ta ut en företagsinteckning på kanske 50 % av lagervärdet, och därmed öka ditt kreditutrymme utöver att du nu har varor du kan sälja!

Det är också vanligt att använda i företag med stor andel inventarier, såsom tillverkande företag. Tillverkande företag har ofta maskinparker och en företagsinteckning innebär då att maskinerna utgör säkerhet för lånet.

När du ska låna för att köpa företag kan det vara så att det företaget du köper redan har företagsinteckningar hos banken. Det måste du kolla upp så du inte missar dessa. Detta vill du egentligen inte, men det ser du när du gör en ekonomisk analys på det företag du tänker köpa. 

Så om du vill ställa en säkerhet för att få fram krediter i ditt eget företag då du ska köpa ett företag kan du mycket väl använda en företagsinteckning som säkerhet, beroende på vad för typ av företag du har. En företagsinteckning är enklast säkerhet att använda i:

  • Handelsföretag, t.ex. butiker med lager och inventarier
  • Industriföretag med maskiner

Lån utan säkerhet i företaget vid köp av företag

Det kanske vanligaste tillvägagångssättet är ändå att du tar ut lån utan säkerhet när du ska köpa ett företag. Om du är ute efter att köpa ett befintligt företag och behöver lån finns det flera bra alternativ du kan ta till för att få fram pengarna.

Låna till företag med fastighet som säkerhet

Om du privat äger ett hus eller lägenhet kan du göra en ny värdering och se huruvida det finns obelånat utrymme. Det här är isåfall ett lån till en mycket lukrativ ränta, och vi har sett räntor så låga som 0,99 % hos seriösa aktörer som nu erbjuder billiga bostadslån. Om du har amorterat ner till 70 % skulle du mycket väl kunna låna upp till 85 % på bostaden igen. Om värdet på bostaden är, säg, 1 500 000 kr kan du låna upp 225 000 kr till en ränta på under 1 % + ränteavdrag vilket ger en effektiv ränta på 0,69 % och en amorteringstid på 50 år. 

Att starta företag med att ta ut lån på sin egen fastighet ger dig ett mycket tryggt och stabilt kassaflöde. Vår beräkning visar att du bara behöver få fram ett kassaflöde på 1 668 kr per månad för att finansiera ett sånt lån!

Ta ett privatlån utan säkerhet för att köpa företag

Nästan alla storbanker erbjuder så kallade “konsumtionslån” eller “blancolån” som du kan låna upp till 500 000 kr beroende på din kreditvärdighet och inkomst. Är du lånefri med en hyfsad inkomst är chansen att få låna 500 000 kr i blancolån mycket god då du bedöms ha ett tillfredsställande kassaflöde.

Vi har hört att vissa banker inte komma medge lån om du uppger att de ska gå till att köpa ett företag – men det verkar osannolikt. Normalt sett ska det inte spela någon roll huruvida du tänker köpa en bil, båt eller bygga ut huset. Det är konsumtion. Tvärtom är det ju en ekonomisk lönsam affär att köpa ett företag som kommer generera intäkter framöver.

För dig som vill ta ett lån utan att ha tillräckligt bra kreditvärdighet så finns det fortfarande goda möjligheter då inte alla tar UC för att godkänna lån utan gör individuella bedömningar. Vi kan hjälpa till med att se över din situation när du behöver finansiera företagslånet, men vi har kontakt med aktörer som Bluestep och flera aktörer som hjälper till med individuella bedömningar som kan ge dig möjlighet att låna.

Hur mycket behöver du betala när du lånar för att köpa företag?

Vi har tagit fram ett riktigt exempel på när det handlar om köp av en fastighet som låg i ett aktiebolag. Fastighetens pris och värderingen som gjordes överensstämde ganska bra så någon större prutmån blev det inte på priset. Och köpet skulle nu finansieras. Men det var bara ett problem. Köparen kunde inte köpa företaget kontant – så vi gjorde ett finansieringsupplägg för köparen.

Kontantinsats med hjälp av blancolån

Köparen arbetade heltid med ett vanligt dagjobb men ville in i fastighetsbranschen. Privat var han skuldfri och hade ett fullgott kreditutrymme. En lön på cirka 30 000 kr varje månad, och baserat på boendeort, var det inget problem att få tag i ett blancolån till den bästa räntan.

Med blancolånet kunde en del av kontantinsatsen erläggas. 

I en hyresfastighet brukar bankerna gå med på att finansiera ungefär 60-70 % av marknadsvärdet, med en viss diskussion om vilken kalkyl som gäller. Våran eller deras, men i regel kan du räkna med att de kommer låna ut 60-70 %.

Den här fastigheten gick på 1 400 000 kr, en mindre hyresfastighet med några fastigheter.

Kontantinsatsen som behövdes för köparen uppgick alltså till 420 000 kr. I Blancolån var det inget problem för honom att få 300 000 kr. Då återstår det 120 000 kr att finansiera köpet med.

Revers från ägaren till fastighetsbolaget finansierar resten av kontantinsatsen

Eftersom säljaren var nöjd med priset han fick för fastigheten och skulle få betalt av både bank och av köparen när affären gick igenom var det inget problem att lägga fram ett erbjudande om att finansiera resterande del genom en revers från hans ägarbolag till köparen.

Eftersom han själv vet avkastning och kassaflöde i fastigheten sitter han på god information och är oftast villig att gå med på ett sådant upplägg. För att verkligen få igenom affären accepterade vi att den här reversen ska löpa på 5 år till en ränta på 5 %. Det är en högre ränta och en betydligt snabbare amortering än vad andra låneaktörer erbjuder, men det är samtidigt ingen säkerhet i det här lånet och det finns en risk hos den tidigare ägaren att låna ut pengarna.

Hur ser då kassaflödet ut med den här finansieringen ur köparens perspektiv?

Faktum är att fastigheten till en början inte kommer ge något större överskott av likvider till ägaren då det mesta går till amortering. Men amortering är ett sparande och köparen får under tiden en orealiserad avkastning i fastigheten då denna stiger i värde. 

År 1 – 5

Blancolån (12 år)2 083 kr
Fastighetslån (50 år, 2 % ränta)3 966 kr
Ägarrevers (5 år, 5 % ränta)2 500 kr
Totalt år 1-5102 588 kr

År 6 – 12

Blancolån (12 år)2 083 kr
Fastighetslån (50 år, 2 % ränta)3 966 kr
Totalt år 6-1272 588 kr

År 13 och framåt

Fastighetslån (50 år, 2 % ränta)3 966 kr
Totalt år 6-1247 592 kr

Vi kan visa på ett verkligt exempel på hur driftsöverskott gott klarar täcka det kassaflöde i fastigheter som behövs när det görs en finansiering som den ovanstående. Detta är dessutom i ett läge där köparen hade inga som helst egna likvider att lägga i fastigheten. Allt finansieras av fastigheten och med bra och billiga lån

2 tankar på “Låna pengar för att köpa företag och fastighet”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.